Levenstestament wint aan populariteit

DEN HAAG (ANP) - Het aantal afgesloten levenstestamenten is in het tweede kwartaal van dit jaar met ruim 90 procent omhooggeschoten ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat maakte de Koninklijke Notariƫle Beroepsorganisatie (KNB) maandag bekend.

In een levenstestament, ook wel pre-testament genoemd, leggen mensen vast wie hun belangen behartigt wanneer zij daar zelf niet meer toe in staat zijn, onder meer om financieel misbruik te voorkomen. In totaal werden er in het tweede kwartaal 9695 levenstestamenten geregistreerd, vergeleken met 5046 in dezelfde periode vorig jaar.

De KNB verklaart de explosieve stijging enerzijds doordat steeds meer mensen de relatief nieuwe notariƫle akte ontdekken en anderzijds doordat ze sinds april vorig jaar digitaal kunnen worden ingeschreven in een centraal register.

Levenstestament

Volgens de koepelorganisatie hebben in Nederland ruim 44.500 mensen een geregistreerd levenstestament. In zo'n akte geeft iemand een volmacht aan een vertrouwenspersoon om bijvoorbeeld bankzaken of de belastingaangifte te regelen. Ook praktische zaken zoals de verzorging van de huisdieren kan hier in worden vastgelegd, als de persoon daar zelf niet meer toe in staat is. Dat kan komen door bijvoorbeeld ziekte, dementie of een ongeval.

Het verschil tussen een 'gewoon' testament en een levenstestament is dat in de eerste wordt vastgelegd wat er na het overlijden met iemands nalatenschap moet gebeuren. Een levenstestament gaat tijdens het leven al in en is bedoeld voor de situatie waarin men zelf niet meer in staat is te handelen. Het levenstestament bestaat volgens de KNB sinds september 2010.