Kabinet stemt in met adempauze voor schuldenaars.

Mensen met hoge schulden die daar ook niet meer met hulp van buitenaf uitkomen, krijgen een adempauze van maximaal een halfjaar om samen met de schuldhulpverlening orde op zaken te stellen.

In die zes maanden mogen deurwaarders, incassobureaus en de overheid geen beslag leggen op goederen, het inkomen of de uitkering. Het kabinet stemt vrijdag in met een voorstel van Jetta Klijnsma (Sociale Zaken).

Zodra iemand in zo'n situatie terechtkomt, worden alle inkomsten ingehouden boven het minimale bedrag waar de schuldenaar van kan leven. Deze zogenoemde beslagvrije voet verschilt per persoon en kan op de site van de Belastingdienst worden uitgerekend.

Het geld dat aan het einde van de adempauze is opgespaard, gaat naar de schuldeisers.

Klijnsma heeft intensief overlegd met belangenbehartigers van schuldhulpverleners, gerechtsdeurwaarders en gemeenten.

Binnen de coalitie is men verdeeld over de inzet van dit instrument. De VVD wil niet dat mensen wegkomen met te veel schulden en vindt dat een adempauze neerkomt op pamperen, pappen en nathouden.

Volgens de PvdA biedt een rustperiode de betrokken mensen juist perspectief. Ook Klijnsma, eveneens van PvdA-huize, heeft een adempauze voor mensen met diepe schulden altijd verdedigd en noemt het een "prima middel"..